• Hvorfor skal et køleskab have WiFi? Hvorfor skal en vaskemaskine, eller en mikrobølgeovn, eller en kaffemaskine? Det skal jeg sige dig; det skal de ikke.

      Slut.

      Den dag mit køleskab 100% uden fejl kan registrere hvilke ting jeg har stående i det og præsentere det som en slags “her er hvad du mangler” liste, så er jeg OK med at det kommer på Internettet, men det skal foregå på et isoleret netværk - måske endda gerne via mobil netværket så det slet ikke skal på dit eget WiFi.

      Jeg bruger Philips Hue i mit hjem som jeg styrer via en app, men det kan også styres med almindelige kontakter hvis appen ikke virker eller internettet er nede, heldigvis.

      • Personligt synes jeg det er rart at man kan følge kernetemperatur uden at skulle stå ved siden af ovnen. Især hvis de viser sig at man skal skrue lidt op eller ned for temperaturen for at ramme det rigtige tidspunkt. Men jeg ville have foretrukket at det var en lokal webservice, jeg selv kunne styre adgang til.

        • Det kan jeg sagtens følge dig i, men altså det er jo virkelig ikke noget nødvendigt eller must have (endnu). Givet hvad man skal gøre for det, altså have sin ovn på WiFi, er det ikke noget jeg ville gøre brug af.

          • Nej, det er ren bekvemmelig, og jeg kan sagtens forstå folk der fravælger den. Jeg har isoleret dem på deres eget segment, så selv hvis der er en bagdør i dem, kommer den ikke så langt. Men igen, det er nok ikke lige det den gennemsnitlige bruger har mulighed for.

            Men der er ting hvor IoT giver mening. Min far havde en ICD i hans sidste leveår. Den var forbundet til hjerteafdelingen på Skejby via en lokal basestation. Det gav dem mulighed for at reagere med det samme, når der havde været en hændelse, uden at han skulle ud på en halv dagsrejse for det. Om det direkte har forlænget hans liv, kan jeg ikke sige. Men det gav hele familien en større tryghed.

      • Præcis! Det kan ikke passe at al den IoT skal presses ned gennem halsen på en. Held og lykke med at finde et TV, som ikke har smart funktionalitet, der sporer din adfærd.

        Personligt, synes jeg nogle af IoT koncepterne er fede nok, men det at det skal fungere over internettet, så man ved de kommunikerer med en eller anden server i Kina/USA, synes jeg ikke om. Hvis blot det var lokal wifi, kunne jeg nok leve med det, men JEG skal have kontrol over MIT produkt.

        • Mit TV er et Samsung smart-TV og jeg har blokeret for reklamerne via en Pi-Hole på mit netværk men det betyder, at når det engang i mellem mister WiFi forbindelse og skal reetablere så vil den ikke acceptere det fordi den lige tjekker om den kan loade et website bag om scenen, som selvfølgelig er blokeret.

          Det er super irriterende.

          Jeg ville egentligt helst bare have en skærm med en boks til, som jeg selv kunne bestemme over, men det kan man jo næsten ikke få længere :(

          • Jep, held og lykke med at finde et uden.

            Jeg har også anskaffet mig en robotstøvsuger. Den er så smart at den kan sættes igang mens jeg er væk hjemmefra🤯 det er selvfølgelig ultra brugebart at manuelt sætte den igang, når den kan have en timer. Og endnu mere brugbart at vide at den nu sidder fast, når jeg er væk hjemmefra.

            Min asus router (som formentligt også kommunikerer med asus’ servere) har en funktion til at blokere internetadgang. Jeg overvejede at bruge det, men magter ikke at den pludselig ikke kan støvsuge pga. det.

        • Du kan kigge på Zigbee og Z-Wave produkter. Det er begge protokoller beregnet til IoT, som kræver en Zigbee/Z-Wave hub for at fungere. Jeg benytter selv FOSS hubben Home Assistant, så al data bliver på mit netværk.

            • Tænk hubben som en controller. Den styrer alle smart-produkterne. Fordelen ved en hub sammen med Zigbee og Z-Wave er at det er fysisk umuligt for smart-produkterne at forbinde til internettet. Du er dermed 100% sikker på at dine smart-produkter ikke sender data hjem. Dermed har du kun én data-hovedpine; hubben. I mit tilfælde med Home Assistant er koden open source så det er muligt at se præcis hvad hubben gør. Intet af den data som Home Assistant laver forlader enheden.

              Det er meget bedre en WiFi smart-produkter da de er forbundet direkte til internettet hvor du ikke har samme kontrol med hvad de sender af data. Her bliver du derfor nødt til at verificere hver enkelt smart-produkt for at sikre dig at den ikke sender data som du ikke ønsker.

                • Zigbee og Z-Wave er trådløse protokoller på lige fod med WiFi og Bluetooth, så det fungerer uden kabling. Du skal bare skifte den gamle pære i fatningen ud med en smartpære og synkronisere den med din hub. Det fungerer lidt på samme måde som når du slutter din telefon til dit bluetooth headset.

                  Jeg kan stærkt anbefale at kigge på innr.com (Zigbee pærer) og aeotec.com (Z-Wave smartprodukter). Jeg bruger selv innr pærer og de er ret gode, men har endnu ikke nået at tjekke aeotec ud selv. Som hub kan du kigge på Home Assistant. Det kræver at du har en PC den kan køre på. Til dette formål vil jeg stærkt anbefale en Raspberry Pi da den er billig i anskaffelse og drift og nem i opsætning. Husk at tilkøbe en Zigbee og/eller Z-Wave USB dongle.

                  Hvis du ikke er så teknisk kan Home Assistant være lidt af en mundfuld, så der kan det være bedre at kigge på nogle consumer hubs. Der kan jeg desværre ikke komme med så mange anbefalinger på stående fod.

                  • Jeg skal læse til softwareingeniør her til sommer. Regner med at bygge en server og stoppe home assistant på, var bare ikke klar over hvad jeg ville have a smarte ting endnu, da jeg synes meget af det er overflødigt, men vil helt bestemt få kigget på de to ‘resurser’ du sendte der