Ecuador is verreweg het belangrijkste herkomstland van onderschepte cocaïne in de haven van Rotterdam, wat op zijn beurt een belangrijke doorvoerhaven is van cocaïne voor Europa. Avila denkt dat afspraken tussen Nederland en Ecuador, zoals het recent gesloten douaneverdrag, kunnen helpen om drugssmokkel tegen te gaan.
Maar, zegt Avila, zo lang de vraag in Amerika en Europa hoog blijft en cocaïne veel geld oplevert “is het naïef om te denken dat de problemen in een paar maanden kunnen worden opgelost”.
Nederlanders zijn zich daar te weinig van bewust, vindt arts Van der Linden. “In Nederland is drugs natuurlijk iets om een gezellig feestje te hebben. Maar er zit veel meer achter. Heel veel verdriet, heel veel geweld, heel veel problemen.”
Ik vraag me af welk aandeel feesten heeft ten opzicht van anderen. Het zou me niks verbazen als zelfmedicatie en werk ook groot zijn. Vroeger was het drank enz en er is zo weinig ggz in Nederland dat het nog lang zal duren voordat dit echt zal verbeteren. Op het gebied van werk is er een enorme prestatie druk voor velen die gewoon niet menselijk is. Je zou kunnen zeggen dat ze o.a. cocaïne moeten gebruiken als transhumans. Ja wat willen we nou eigenlijk als samenleving?
Artikel van 2015, maar toch misschien nuttig:
https://www.theguardian.com/society/2015/jun/04/cocaine-london-sewers-highest-level-europe-drug-uk
Werken in de city in Londen is bizar stressvol met enorme werkdruk dus daar zal cocaïnegebruik onder bankieren heel hoog zijn. Maar aangezien Amsterdam een hogere concentratie heeft in de weekenden lijkt het me hier vooral iets voor feesten. Misschien is het in de zuidas doordeweeks ook hoog.
Artikel van 2020:
https://www.theguardian.com/society/2020/mar/12/wastewater-tests-suggest-drop-in-cocaine-use-in-london
Nederland lijkt wel echt een uitschieter in Europa qua cocaïnegebruik.
Oh en geen cocaïne maar dit stukje vond ik ook wel frappant:
Dus we zitten in Nederland gewoon heel veel drugs te consumeren, volgens mij kunnen we dat wel stellen.