• lige så brugervenlig …

    Jeg var så uheldig at skulle hjælpe min papfar i Excel her i weekenden. En enkelt celle insisterede på at tallene skulle være 4 punkter mindre end alle andre steder, på trods af at Excel også insisterede på at de alle havde helt samme punktstørrelse. Desuden havde cellen ingen 1000-separator, på trods af at den, og naboerne, alle var sat til “currency DKK”.

    Alle indikationer i Excels cluster-fuck af et hjernedødt interface var at der ingen forskel var på cellerne. Samme dataformattering. Samme skrifttype og størrelse. Ingen formler.

    Jeg er rimeligt god til regneark, men bruger primært Google Sheets. Jeg har arbejdet med webdesign og UX/UI i 25+ år (også selvom det ikke hed det dengang …). Jeg arbejder med Photoshop, InDesign og Illustrator på et højt professionelt plan. Jeg har oplært 5+ dugfriske unge fra “1 hånd på musen, den anden i skødet” n00bs til ganske kompetente grafikere. Jeg har designet databaser, planlægnings- og administrations-software, fra udtænkning af logiske flows til implementering af interface. Jeg kan redigere video i After Effects, lave specialiserede programmer i Python til at manipulere metadata og lave sorterede udregninger af farverne i tusindvis af billedfiler, og holde styr på min kode i GIT. Jeg kan betjene Mac og Linux, holde styr på det meste af min software i terminalen, lave shell-scripting så ZSH bliver nemmere at have med at gøre, og vedligeholde min Obsidian database på tværs af tre forskellige platforme. Jeg har en Master i industriel design, og kan lave produktionsfærdige tegninger og filer til fabriksbrug, om det så er lamper i porcelæn eller komplicerede ekstrudering af alu-produkter med hårfine tolerancer. Fuck, jeg har bygget en Hackintosh, og, endnu vildere, holdt den stort set up to date ift. macOS, og den tænder stadig når jeg trykker på knappen om morgenen.

    Det jeg prøver at sige er at jeg er sådan rimeligt OK til computere. Over middel. Og har prøvet lidt af hvert.

    Og jeg dør indeni hver eneste gang jeg bliver tvunget til at åbne fucking Excel, eller Word, eller Outlook, for den sags skyld. Det er ikke design. Det er ikke “brugervenligt”. Det er et fucking scam.

    Det er det mest håbløse interface man overhovedet kunne komme på, og absolut kun hvis ens brief var at aktivt gøre alting mere besværligt for brugeren. Vis det hele på én gang! Men i faner!

    Alt sammen for at fodre en ussel sub-industri af konsulentvirksomheder der lever af at give de stakkels brugere kurser i hvor fantastisk nemt det hele er. Og som alle sammen bliver nødt til at blive certificerede konsulenter, så Microsoft, eller en helt tredje ussel sub-industri, kan malke endnu flere penge ud af hele svineriet.

    Det er corporate-versionen af programmøren der ikke skriver kommentarer i sin kode pga. “jobsikkerhed”.

    Og det er 100% umuligt at slippe af med. Der er ingen vej udenom. De har vundet. Og brugerne siger bare “men det er det vi bruger på arbejdet”.

    Sorry, rant slut. Det gør mig bare så vred 😑

    Edit: hvis -> vis