Jeg så nyheden om, at Tiktok vil give mulighed for at ændre i deres algoritme, hvilket forhåbentlig er en god ting. Men det mindede mig også om, at jeg ikke har den fjerneste anelse om, hvordan tiktok virker, har aldrig set andet end klip på andre platforme. Jeg er sikkert bare blevet gammel, men er I andre på tiktok?

  • Jeg er, men kun som forbruger (skaber ikke selv content).

    I forhold til ikke at kunne vælge hvad man ser — for mig har det handlet om at finde en håndfuld creators der laver interessant indhold, som jeg så følger, og så får jeg kun deres videoer i mit “Following”-feed.

    Tidligere var den mindblowingly god til at gætte indhold jeg finder spændende, men synes det er blevet mærkbart værre — sandsynligvis efter design; jeg kan varmt anbefale at læse Cory Doctorows artikel “The Enshittification of TikTok”, som giver et utroligt klart billede af hvordan online tjenester generelt (især gode eksempler med Amazon, Facebook, Twitter) bevæger sig igennem de forskellige trin for at blive profitable (og i processen kn*ppe både brugere, content-creators og annoncører midt over).

    Men tilbage til TikTok!

    Jeg bruger den primært sammen med min ældste datter (6), hvor vi følger content hun er interesseret i. Hun har ikke sin egen telefon, og vi ser det kun sammen på min telefon (hun må ikke bruge TikTok alene). Typisk 10-15 minutter, og jeg har som sagt kurateret de konti vi følger.

    Vi følger især emner som madlavning, tryllekunster, akrobatik, vintage legetøj, krea-ting, natur-ting (vi er spejdere sammen), den slags.

    I forhold til de andre tilgængelige medier føler jeg at kvaliteten af indholdet er markant bedre på TikTok (selvom det meste af det nok er tilgængeligt på masser af andre platforme), og vi har aldrig oplevet at der kom en upassende video ind i vores feed (ud over reklamer og influencers, som jeg har trænet hende i at spotte of skippe).

    Umiddelbart synes jeg det er sundt at vi kan have den oplevelse sammen, især fordi jeg kan forklare hende om indhold af kvalitet, hvorfor man skal holde sig fra influencers, hvad det er de gerne vil opnå og hvordan de bærer sig ad med det, den slags. En sund dialog, om man vil, imens vi lærer en masse og har nogle sjove stunder sammen.

    • Det er virkelig nogle fine overvejelser du/I har gjort jer og en fin måde at være sammen på. Jeg tror du har ret, at det er bedre at tage dialogen og så nyde det indhold man kan. Det vil jeg helt sikkert overveje til når ungerne bliver lidt større!